Verdriet een plek geven in de trouwceremonie

Ruimte voor verdriet tijdens een bruiloft.

Het is niet altíjd feest, maar mooi is het wel.

Altijd feest

Wat een leuk beroep heb jij! Wordt er met regelmaat gezegd, wanneer ik vertel trouwambtenaar te zijn. Bij jou is het altijd feest en is iedereen blij!

Dat ik een leuk beroep heb, dat klopt. Het mooiste vak wat er bestaat zelfs, naar mijn idee.

Ruimte voor verdriet tijdens een bruiloft

Maar altijd feest, nee, dat is het niet. En altijd iedereen blij ook niet. Mooi is het wel. Steeds weer en steeds op een andere manier.

Elkaar je jawoord geven is een mijlpaal in het leven. De ander beloven samen verder te willen gaan, samen toekomstplannen te maken, samen te dromen.

Maar ook vòòr die trouwdag was er een leven. Een leven alleen, een leven samen. En zoals men wel zegt : “ieder huisje heeft zijn kruisje”…..zo geldt dat ook voor de bruidsparen. Ieder neemt zijn eigen verhaal mee. En soms zijn dat verdrietige verhalen.  En soms is dat verdriet er nog steeds. Bijvoorbeeld wanneer een ouder of zelfs één van de partners zeer ernstig ziek is.

Ongeneeslijk ziek

Ook dat maak ik mee. En ik begrijp de wens zo goed dat ondanks het donkere toekomstperspectief, je dan tóch wilt trouwen.

Vaak moet er sneller geschakeld worden omdat maanden, jaren van voorbereiding nu niet kunnen. Op de trouwdag vieren we de liefde die er is. Juist dan! En die nooit verloren zal gaan. Maar tegelijkertijd weet je en weet iedereen aanwezig van de ongeneeslijkheid van de ziekte.

Verdriet een plek geven in de trouwceremonie

Samen met het bruidspaar bespreek ik hoe we dit een plek in de ceremonie kunnen geven. Want het ís er. We kunnen er niet omheen. Een enorme uitdaging voor mij dit op een juiste, menselijke wijze aan te snijden. Maar dat de liefde gevierd moet worden die dag, dat staat buiten kijf.

Een aantal maal heb ik dit meegemaakt. Heb zelfs soms later ook de uitvaartceremonie mogen verzorgen. Een enorme opgave, maar zó dankbaar ook om te kunnen en mogen doen. Zo bijzonder om heel dicht bij een stel, maar ook bij hun vrienden en familie te mogen komen.

Eénmaal heb ik zelfs een aantal jaar later ook nog de moeder van de overleden bruid mogen trouwen. Vlak voordat ze haar dochter verloor, was ze ook haar man verloren….maar had een nieuwe liefde gevonden. En de cirkel was rond.

Burgerlijk huwelijk in kerk in Breda

REFERENTIES

Buitengewoon Trouwambtenaar Marie-France Bij Het Huwelijk van Martijn en Loes in Breda

Wat ons betreft was het perfect; goede voorbereiding (we kregen ook echt het gevoel dat je er helemaal in op ging), persoonlijke benadering en voordracht

Martijn & Loes
Trouwceremonie Paul En Margreet Kasteel Oud Poelgeest

De ceremonie was voor ons perfect. Geen enkele op-of aanmerking; je deed het fantastisch, echt! Heel erg bedankt hiervoor

Paul & Margreet
Babs bij huwelijk Siebe en Peggy in Paviljoen de Witte in Den Haag Scheveningen

Wat een bijzondere dag was het. Alles liep perfect en helemaal naar wens. Ik vond dat je de ceremonie fantastisch hebt verzorgd.

Siebe & Peggy

+31 (0)6 4423 99 28

info@trouwplechtigheid

  • Buiten trouwen

Een zomer of een winterbruiloft?

juni 28th, 2021|0 Reacties

Trouwen in de zomer. Hoe leuk is dat! De zon maakt immers alles mooier en geeft je dag een gouden tintje. Maar denk ook eens na over een warme winterwedding. Buiten is het guur, maar binnen is het knus en gezellig.

  • Burgerlijk huwelijk in kerk in Breda

Een huwelijk onder verdrietige omstandigheden

mei 25th, 2021|0 Reacties

Wat een leuk beroep heb jij! Bij jou is het altijd feest en is iedereen blij. Dat ik een leuk beroep heb dat klopt. Het leukste en mooiste dat er bestaat. Maar het is niet altijd feest.

  • Trouwambtenaar Marie-France

Een verrassingsbruiloft

mei 4th, 2021|0 Reacties

Niet de jarige, maar de gasten werden verrast op deze bruiloft. Zij dachten een feestje voor Abraham te hebben, totdat ik mijn toga aantrok en de trouwmuziek startte.

Babs Marie France - Trouwambtenaar Trouwplechtigheid

REFERENTIES

Lieve, leuke, aardige emotionele reacties van stuk voor stuk fantastische bruidsparen van wie ik het voorrecht kreeg hun de trouwceremonie als babs te mogen verzorgen.

Bedankt voor de prachtige ceremonie; was zeer naar tevredenheid. Ook van verschillende omstanders kregen we complimenten!

Jody & Gert
Trouwen in Kasteel Oud Poelgeest

De ceremonie was voor ons perfect. Geen enkele op-of aanmerking; je deed het fantastisch, echt! Heel erg bedankt hiervoor

Paul & Margreet
Babs bij huwelijk Siebe en Peggy in Paviljoen de Witte Scheveningen

Wat ik erg mooi vond is dat je de getuigen met een mooi verhaal de aandacht gaf en ook dat je ons verhaal zo mooi bracht.

Siebe & Peggy